Mozgás forgó rendszerben - centrifugális és Coriolis-erő
2020. április 07. írta: Szkladányi András

Mozgás forgó rendszerben - centrifugális és Coriolis-erő

coriolis.jpg

A program egy forgó vonatkoztatási rendszerhez képest kezdősebességgel rendelkező test mozgását modellezi 3 dimenzióban.

Választani lehet, hogy homogén vagy centrális gravitációs mezőben történjen a szimuláció. A test mozgását mindkét esetben megfigyelhetjük inerciarendszerből, illetve a forgó vonatkoztatási rendszerből is.

A szimulációban megadható a forgó rendszer szögsebessége, a próbatest kezdőhelyzete, a forgó rendszerhez viszonyított kezdősebessége, illetve a talajjal való kölcsönhatást jellemző súrlódási együttható és ütközési szám.

A program megjeleníti a mozgó testet, annak pályáját, a koordinátatengelyeket, valamint a mozgást jellemző vektorokat (sebesség, gyorsulás, szögsebesség, továbbá a nehézségi-, a súrlódási-, a centrifugális- és a Coriolis erőt). A szimulációs tér forgatható és nagyítható. A szimulációs térben célpont helyezhető el, amelyet megpróbálhatunk eltalálni.

A kezdeti lépések megkönnyítése érdekében a program felkínál néhány mintapéldát, továbbá lehetőséget ad a beállított paraméterek, illetve a kialakuló pálya képként való mentésére is.

A program és jó néhány, a programba beolvasható mintapélda adatállománya, tömörített változatban, a következő hivatkozásra kattintva tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/0dp4cu3c69b7f3z/coriolis_3D.zip?dl=0

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr6715597000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása