Megfordíthatatlan folyamatok
2021. július 28. írta: Szkladányi András

Megfordíthatatlan folyamatok

megfordithatatlan.jpg

A termodinamika II. főtétele és a megfordíthatatlan folyamat fogalma a középiskolás fizika tananyag egyik fontos témája. Ez az egyszerű program annak megértését szeretné megkönnyíteni, hogy a sokaságokban maguktól megvalósuló folyamatok miért megfordíthatatlanok?

A szimulációs tér egy vízszintes asztal, amelyen szabályos rendben korongok helyezkednek el. Egy kísérlet során az álló korongok közé belövünk egy újabbat. Mozgásuk során a korongok ütközhetnek egymással és a falakkal. Különböző számú koronggal végrehajtott kísérletek során kiderül, hogy minél több korong vesz részt a folyamatban, annak visszafelé történő lejátszása annál valószínűtlenebb eseménysort eredményez még akkor is, ha minden ütközés teljesen rugalmas és súrlódás sincs. A sokaság részecskéi közötti ütközések (kölcsönhatások) révén szétszóródott energia tehát csak elhanyagolható valószínűséggel kerülhet vissza egyetlen részecskéhez.

A program minden iterációs lépésben tárolja a korongok helykoordinátáit, majd parancsra visszafelé is lejátssza a folyamatot. A korongok száma mellett az ütközési szám és a súrlódási együttható változtatható.

A tömörített program a következő hivatkozásra kattintva tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/jnwywss5az77asw/megfordithatatlan.zip?dl=0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1816640818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása