Örvények és káosz
2023. november 06. írta: Szkladányi András

Örvények és káosz

Ez a középiskolás diákok számára készült program közegek rögzített, illetve szabad örvények hatására létrejövő kétdimenziós áramlását modellezi. Célja annak szemléltetése, hogy a különböző keveredési jelenségek tanulmányozása a fizika (köztük a kaotikus fizika) eszközeivel és a számítógépek lehetőségeivel egyre sikeresebb. A program segítségével például könnyen szemléltethető, hogy három vagy több "szabad" örvény setén a közeg részecskéinek mozgása kaotikussá válik.

orvenyek_1.png

orvenyek_3.bmpA programban a közeg áramlását az ún. pontörvény modellel írjuk le. Ennek során feltételezzük, hogy az összenyomhatatlan közeg végtelen nagy kiterjedésű és az örvények helyének kivételével rotációmentes. A "szabad" örvény középpontok mozgását negyedrendű Runge-Kutta módszerrel írja le a program.

 A program a menüpontok segítségével egyszerűen kezelhető. Például a Szerkesztés menüpont Örvények alpontjában található Új örvény alpontot kiválasztva, majd a képernyő tetszőleges pontjára kattintva, ott egy új örvényt helyezhetünk el. Ekkor egy párbeszédablak jelenik meg, amelynek segítségével beállíthatjuk az örvény jellemző adatait.

 A közeg áramlását háromféle módon szemléltethetjük, melyeket a Szimuláció menüpont Szimuláció módja alpontjában választhatjuk ki:

 1. Festékszemcsékkel. Ekkor a közeggel együtt mozgó részecskékkel követhetjük nyomon a közeg áramlását (mintha festéket cseppentenénk a közegbe). Egy új örvény létrehozásakor ilyen mintapontokat is elhelyezhetünk. Az ilyen "festékcsepp" középpontja mindig az adott örvény középpontja lesz. Tetszőleges helyre mintát úgy helyezhetünk el, hogy egy zérus örvény- és forráserősségű új örvényt hozunk létre és az örvényközéppont elrejtését is beállítjuk a párbeszédablakban.

 2. Az örvénytér nyomképének szimulációjával.

3. Egérrel kiválasztható közegpontok nyomképével. Ebben az esetben a nyomkép kezdőpontok elhelyezése előtt Szimuláció menüben közben megjelenő Nyomképek elhelyezése almenüpontra is rá kell kattintani.

 A program számos lehetőséget kínál annak érdekében, hogy minél változatosabb kezdőfeltételeket hozhassunk létre. Fedezze fel ezeket! Jó munkát!

 A tömörített program a következő linkről tölthető le:

https://www.dropbox.com/scl/fi/ztioyfosjkw6p45pjunir/orvenyek.zip?rlkey=jw25k9rmy6kq7ve6kzc8o3w4s&dl=0

 

Irodalom:

- Tél Tamás-Gruiz Márton: Kaotikus dinamika

(Nemzeti Tankönyvkiadó, 2002)

- Kepler Zsolt: Káosz pontszerű örvények

hidrodinamikai rendszerében (szakdolgozat,

ELTE TTK, 1999)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr4518252163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása