Pontszerű forrásokból induló hullámok interferenciája (új verzió)
2017. augusztus 03. írta: Szkladányi András

Pontszerű forrásokból induló hullámok interferenciája (új verzió)

interferencia_v2.bmp

Az interferencia v2.exe program a korábbi interference.exe verzió sok tekintetben átalakított változata. Ez a program is két pontszerű forrás által keltett hullámok interferenciáját modellezi 2 dimenzióban. Megfigyelhetjük a hullámok találkozását, az erősítési és kioltási irányok megjelenését, a hullámképnek a különböző paraméterektől való függését. Változtathatjuk a források távolságát, a hullámhosszt, a keltett hullámok amplitúdóját, fáziskülönbségét és a csillapodás mértékét.

Az új változat eltérései a korábbitól:

  • Sokkal jobb felbontás, azaz képminőség (emiatt viszont lassúbb)
  • Megjelenítés nem csak 3D-ben, hanem 2D-ben is (utóbbi esetén gyorsabb a szimuláció)
  • „Film” (képsorozat) készítési, illetve lejátszási lehetőség
  • Paraméter beállítások külön ablakban, továbbá
    • periódus idő helyett hullámhossz
    • a nézőpont távolság ebben a programban nem állítható

Mivel a program (főleg nagy ablakméret esetén) elég lassú, ezért a szimuláció során automatikusan képsorozat mentés történik. Az képsorozatot egy megfelelő alkalmazással (pl. MovieMaker) némi minőségromlás árán videofilmmé konvertálhatjuk, vagy minőségromlás nélkül ezzel a programmal levetíthetjük a mentés során készülő adatfájl segítségével.

A programmal történő vetítés a „Fájl” menüpont „Animáció lejátszása” fülére kattintással kezdeményezhető. Ennek hatására az Open funkcióknál megszokott keresőablak nyílik meg. Ebben keressük meg azt a mappát, ahová a képeket mentettük, majd a legelső (txt formátumú adatokat tartalmazó) fájlt kijelölve és a „Megnyitás” gombra kattintva elindul az animáció.

A program az alábbi linkről tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/5g7w740wh49ur5o/interferencia%20v2.zip?dl=0

Egy videofilm pedig a következő linkről:

https://www.dropbox.com/s/x35mgbr8h02yyvy/interferencia%20v2.mp4?dl=0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr3512716756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása