Brown-mozgás modellezése 3 dimenzióban
2019. június 11. írta: Szkladányi András

Brown-mozgás modellezése 3 dimenzióban

kep_brownmozgas.jpg

 

Ez a program a korábbi 2 dimenziós Brown-mozgás szimulációm lényegesen átdolgozott 3 dimenziós változata, amely három részből áll.

A nyitó ablak egy 3 dimenziós bolyongást végző részecske mozgását szemlélteti, ahol az egyes lépéseket véletlenszám generálással állítja elő a program. A bolyongás maximális lépésszáma és a képfrissítés periódusa változtatható.

A ’Grafikonok’ fülre kattintva a program egy tíz bolyongási kísérletből álló kísérletsorozatot hajt végre, a különböző lépésszámú (véletlenszám generálással előállított) bolyongások mindegyikét tízezerszer ismételve. Az így nyert adatokat két grafikon segítségével szemlélteti a program. Az egyik grafikon a bolyongások átlagos elmozdulását ábrázolja a lépésszám négyzetgyökének függvényében, a másik az elmozdulások relatív gyakoriságát a különböző lépésszámú bolyongások esetén. A kísérletsorozat ismételhető és a program az eredményeket összegzi.

Végül a ’Brown mozgás szimuláció’ fülre kattintva – a valóságnak megfelelőbben – a bolyongó testnek nekiütköző kisebb részecskék hatására bekövetkező zegzugos mozgást szimulálja program.

A program az alábbi linkről tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/0q8d21zp6sbrqbd/Brown_3D.zip?dl=0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr5814889150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása