Elektromos és mágneses mezőben mozgó töltés (3. verzió)
2019. június 11. írta: Szkladányi András

Elektromos és mágneses mezőben mozgó töltés (3. verzió)

kep_mozgotoltes.jpg

 

A program a korábbi 2. verzió továbbfejlesztett változata. Időben állandó elektromos és/vagy mágneses mezőben lévő pontszerű elektromos töltés mozgását modellezi 3 dimenzióban, a gravitációs mező hatását elhanyagolva.

A következő mezők/környezetek választhatók: homogén elektromos illetve mágneses mező, centrális elektromos mező, elektromos dipólus mezője, mágneses dipólus mezője, áramjárta egyenes vezető mágneses mezője, ciklotron és toroid. Utóbbi esetén a toroidális mágneses mező mellett figyelembe vehető a TOKAMAK típusú reaktorokban jelentős szerepet játszó, plazmaáram által keltett mágneses mező hatása a próbatöltés mozgására. Mindegyik esetben változtathatók az adott mezőt meghatározó paraméterek (pl. homogén elektromos mező esetén a térerősség vektor összetevői, stb.). A különböző mezők kombinálása is lehetséges (kivéve a ciklotron és a toroid esetét, ahol további mező nem választható).

Ezen kívül a szimulációban megadható a próbatest fajlagos töltése, kezdőhelyzete, kezdősebessége, illetve egy a mozgást fékező erő, amely négyféle típusú lehet (sebességgel fordítottan arányos, sebességtől független állandó, sebességgel egyenesen arányos, sebesség négyzetével arányos).

A program megjeleníti a mozgó töltést és pályáját, a kiválasztott mezőkkel és a mozgással kapcsolatos vektorokat illetve vektortereket (elektromos térerősség, mágneses indukció, a töltésre ható erők,  sebesség, gyorsulás). A szimulációs tér forgatható, illetve nagyítható.

A kezdeti lépések megkönnyítése érdekében a program felkínál néhány mintapéldát, továbbá lehetőséget ad a beállított paraméterek, és a kialakuló pálya illetve mozgás képként illetve képsorozatként való elmentésére is.

A program tömörített változata (mintapéldákkal együtt) a következő linkre kattintva tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/3xb8ljqbqj70z7e/mozgotoltes_3D%20v3.zip?dl=0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1214889164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása