Lapos "Föld"
2021. július 28. írta: Szkladányi András

Lapos "Föld"

laposfold.jpg

A lapos föld hívők szerint a Föld nem gömbölyű, hanem lapos korong alakú, ahogy azt régen gondolták az emberek. Ennek a számítógépes modell programnak az a célja, hogy rámutasson a két különböző formához tartozó gravitációs mező szerkezetének eltéréseire és (a belőle leszűrhető tapasztalatokat valódi megfigyelések, kísérletek, illetve mérések során gyűjtött adatokkal összevetve) hozzájáruljon e tévhit cáfolatához. A különböző geometriájú gravitációs mezőkben ugyanis, azonos kezdőfeltételek mellett, eltérő módon alakul a testek mozgásának pályája, ami a szimulációk segítségével jól megfigyelhető. A programban négy különböző gravitációs mezőben lehet ejtési, illetve hajítási kísérleteket végezni és a kialakuló pályákat összehasonlítani:

  • Homogén gravitációs mezőben (mintha egy földi laboratóriumban lennénk)
  • Centrális gravitációs mezőben (a gömb alakú Föld inhomogén gravitációs terében)
  • A lapos korong alakúnak képzelt „Földön” lévő laboratóriumban (ahol a gravitációs tér homogénnek tekinthető)
  • A lapos korong alakúnak képzelt „Föld” inhomogén gravitációs terében

A vékony, lapos korong alakú, egyenletes tömegeloszlású „Föld” közelítő gravitációs terének meghatározása numerikus integrálással történik. A tengely körüli forgást mindegyik esetben figyelmen kívül hagyjuk.

A szimulációban megválasztható a próbatest kezdőhelyzete és kezdősebessége. A program megjeleníti a mozgó testet, annak pályáját, a koordinátatengelyeket, a sebesség- és a nehézségi gyorsulás vektort, valamint a gravitációs mező „erővonalait”. A szimulációs tér forgatható és nagyítható, illetve célpont helyezhető el benne, amelyet megpróbálhatunk eltalálni.

Lehetőség van a beállított paraméterek, illetve a kialakuló pálya képként való mentésére és mind a négy mező szerkezethez tartozik néhány minta példa.

 

A tömörített program a következő hivatkozásra kattintva tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/hxvzdcuusqcfz2c/flatearth3D.zip?dl=0

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr416640860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása