Rugalmas felület rezgése
2022. augusztus 25. írta: Szkladányi András

Rugalmas felület rezgése

Tetszőleges pontjában gerjeszthető, (homogén, izotróp) rugalmas lapon terjedő felületi hullámok szimulációját szemlélteti ez a 3 dimenziós megjelenítést alkalmazó program. A hullámok terjedése közben és a határokon történő visszaverődés során is energiaveszteség lép fel. A határvonalakon történő visszaverődések során az amplitúdó minden alkalommal 20%-kal csökken. Az amplitúdónak a terjedésből adódó (az energiaveszteség nélkül is bekövetkező) csökkenését szintén figyelembe veszi a program. A határoló élek lehetnek szabadok vagy rögzítettek. A határokon fellépő visszaverődéseket a „tükörforrás” módszerrel írjuk le (mintha a forrás adott határvonalra vonatkozó tükörképéből indultak volna a visszaverődő hullámok). A csillapodás miatt csak háromszori visszaverődést követ nyomon az algoritmus (azután már elhanyagolható mértékűre csökken a terjedő hullámok amplitúdója). Egy adott pontban az eredő kitérést az ott találkozó elsődleges és visszavert hullámok szuperpozíciója, tehát kitéréseik előjeles összegeként határozzuk meg.

A következő paraméterek változtathatók: gerjesztés helye, periódusideje és amplitúdója (a terjedési sebesség nem változtatható); csillapodás mértéke; szabad, illetve rögzített határvonal (ahonnan a hullámok azonos, illetve ellentétes fázisban verődnek vissza); egyetlen hullámhegy, hullámvölgy vagy teljes hullám indítása, illetve folyamatos gerjesztés.

Választhatunk, hogy színezett pontokkal, vonalakkal vagy lapokkal jelenítsük-e meg a rezgő felületet. Ezen kívül változtatható a szimuláció sebessége (a „Timer” idő meghatározásával), a látószög és a színezés. A beállítások menthetők és később beolvashatók.

rugalmas_felulet.png

A tömörített program a következő linkről tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/liaol79uhjoioc3/rezgolap.zip?dl=0

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr317915905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása