Foucault-inga modellezése
2023. február 23. írta: Szkladányi András

Foucault-inga modellezése

kep.png

A program 3D megjelenítéssel kétféle helyszínen modellezi a Foucault-inga mozgását: forgatható állványon egy inerciarendszernek tekinthető laboratóriumban, illetve a Föld tetszőleges földrajzi szélességű helyén. Mindkét esetben inerciarendszerből és a forgó rendszerből is szemlélhetjük a jelenséget.

A szimuláció időlépésén és a képfrissítés periódusán túl a programban számos paraméter változtatható:

  • Inerciarendszernek tekinthető laboratórium választásakor az inga hossza, a kezdő kitérés szöge és iránya, a fonálra merőleges kezdősebesség nagysága és iránya (választható, hogy inercia- vagy forgó rendszerben), az állvány szögsebessége és a gravitációs gyorsulás (mintha a laboratórium egy másik égitesten lenne).
  • Ha a helyszín a Föld valamely szélességi köre, akkor a szögsebesség és a nehézségi gyorsulás értelemszerűen adott (utóbbi függ a választható szélességi körtől), az inga hossza pedig 67 méter. Válaszható azonban a kezdő kitérés szöge és iránya, valamint a fonálra merőleges kezdősebesség talajhoz viszonyított nagysága és iránya.

Az ingán és a háttéren kívül megjeleníthető az ingatest pályája és annak vetülete a talajon, a mozgást jellemző számos vektor (pl. sebesség, gyorsulás, erők), az inercia- vagy a forgó rendszerhez rögzített koordinátatengelyek, valamint egy ledönthető bábu is.

A szimulációs tér dönthető, forgatható és nagyítható, a beállítások menthetők és később beolvashatók, illetve rendelkezésre áll négy minta példa.

A tömörített program az alábbi linkről tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/jzo8gxnlsmw4qib/foucault.zip?dl=0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkladanyi.blog.hu/api/trackback/id/tr9218056634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása